Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Asterales (Papatya takımı)
Aile
Asteraceae (Papatyagiller)
Cins
Lophiolepis (Kazankulpu)
Tür
Lophiolepis byzantina (Hoş kangal)
Anahtar kelimeler
Tanımı
Bazı kaynaklarda Cirsium polycephalum ya da Cirsium byzantinum olarak geçmektedir. 100 cm büyüyebilir. Gövde tabanda sağlam, dallı, kanatsız, seyrek olarak ağsı tüylüdür. Orta gövde yaprakları dikdörtgensi, derin teleksi, yanal loblar iki parçalı, 5 ila 8 çiftli, darca üçgensi ila mızraksı, yanal ve terminal loblar 4 ila 7 mm uzunluğundda ince dikenlidir. Yanal dallar 2 ila 7 arası, 3 ila 18 arası başlı, üst yapraklar 3 ila 7 arası ve genellikle involukrumdan daha uzundur. İnvolukrum dik, genişçe çan biçimli ters konik ila çan biçimli ters yumurtamsı, 15 ila 20 mm uzunluğundadır. Filari seyrek ağsı tüylü, 6 ila 9 sıralı, kenarları minik dişlidir. Çiçekler beyaz renkli ve 17 ila 19 mm uzunluğundadır. Sorguç 12 ila 14 mm uzunluğundadır.
Türkçe adları
Dilimizde çokbaşlı köygöçüren ve hoş kangal adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca sorguçlu pul anlamına gelir. Tür adı Antik Yunanca Bizans anlamına gelir. Türün yayılış alanına işaret eder.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Çayırlar, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İzmit, Kandıra ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Fotoğrafları










© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın