Lonicera japonica (Japon hanımelisi)

derleyen:

Tanımı

10 metre uzayabilir. Yapraklar karşılıklı, oval, 3 ila 8 cm uzunluğunda ve 2 ila 3 cm genişliğindedir. Genç gövdeler kırmızı renklidir. Yaşlı gövdeler ise kahverengidir. Çiçekler vanilya benzeri bir kokuya sahiptir. Çiçekler beyaz ila sarı tonlarındadır. meyve siyah renkli ve birkaç tohumludur. Gölgeli bölgeleri ve nemli ya da kuru toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Asya’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle başka bölgelere de yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler, yol kenarı ve duvarlarda görülür. Derince ve Karamürsel ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde japon hanımelisi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 10 Ekim 1528 – 29 Mayıs 1586 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Adam Lonicer’a adanmıştır. Şifalı Bitkiler Ansikolopedisi Kräuterbuch’ın yazarıdır. Tür adı Latince Japonya anlamına gelir. Tür ilk defa Carl Peter Thunberg’in “Flora Japonica” adlı eserinde yayımlanmıştır.

Gıda

Yapraklar pişirilerek tüketilebilir. Yaprak, tomurcuk ve çiçeklerinden çay elde edilir.

Tıp

Gövde ve tomurcuklar değiştirici, antibakteriyel, iltihap giderici, spazm çözücü, temizleyici, idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür. Kan basıncını düşürmek için kullanılır. Gövde akut romatoid artrit, kabakulak ve hepatit tedavisinde dahili olarak kullanılmaktadır. Gövde ve çiçekler demlenerek üst solunum yolu enfeksiyonları ile dizanteri vakalarında kullanılır. Çiçekler haricen cilt iltihaplarına, bulaşıcı kızarıklıklara ve yaralara uygulanır.

Dikkat

Bilgi

Böcek kovucu olduğu rapor edilir. Sapları sepet yapımında kullanılır.

Fotoğrafları