Now Reading:

Lonicera japonica (Japon hanımelisi)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
13 Ekim 1784
için

Lonicera japonica (Japon hanımelisi)

Japon hanımelisi

Tanımı

Lonicera japonica (Japon hanımelisi), Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesine bağlı Hanımeli (Lonicera) cinsinden 10 metre büyüyebilen yarı her dem yeşil bir sarmaşıktır. Dalar zamanla içi boş hale gelmektedir. Dal, yaprak sapı ve çiçek kurulu sapı yoğun ve sarı kehverengi sert tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı, yumurtamsı ya da dikdörtgensi ila mızraksı, yuvarlak ila yüreksi tabanlı, kenarları kirpikli, sivri ila sipsivri uçlu, 3 ila 8 cm uzunluğunda ve 2 ila 3 cm genişliğindedir. Genç gövdeler kırmızı renklidir. Yaşlı gövdeler ise kahverengidir. Çiçekler vanilya benzeri bir kokuya sahiptir. Çiçekler beyaz ila sarı tonlarındadır. meyve siyah renkli ve birkaç tohumludur.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Uzakdoğu’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle başka bölgelere de yayılmıştır. Bahçeler, yol kenarı ve duvarlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins 10 Ekim 1528 – 29 Mayıs 1586 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Adam Lonicer’a adanmıştır. Şifalı Bitkiler Ansikolopedisi Kräuterbuch’ın yazarıdır. Epitet Latince Japonya anlamına gelir ve açık bir şekilde bitkinin tip yerine dikkat çekmektedir. Tür ilk defa Carl Peter Thunberg’in “Flora Japonica” adlı eserinde yayımlanmıştır.


Gıda

Yapraklar pişirilerek tüketilebilir. Yaprak, tomurcuk ve çiçeklerinden çay elde edilir.

Çiçeklerin nektarı insanlar için güvenli olmakla birlikte, diğer parçaları zehirlidir.

Böcek kovucu olduğu rapor edilmiştir. Bunun yanında sapları sepet yapımında kullanılmaktadır.


Tıp

Gövde ve tomurcuklar değiştirici, antibakteriyel, iltihap giderici, spazm çözücü, temizleyici, idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür. Kan basıncını düşürmek için kullanılmıştır. Gövde akut romatoid artrit, kabakulak ve hepatit tedavisinde dahili olarak kullanılmaktadır. Ayrıca gövde ve çiçekler demlenerek üst solunum yolu enfeksiyonları ile dizanteri vakalarında kullanılır. Çiçekler ayrıca haricen cilt iltihaplarına, bulaşıcı kızarıklıklara ve yaralara uygulanır.


Lonicera japonica
Lonicera japonica
Lonicera japonica
Lonicera japonica
Lonicera japonica
Japon hanımelisi

Japon hanımelisi…

Lonicera japonica, hoş kokulu çiçekleri ve çit örtücü karakteri nedeniyle yetiştirilen bir süs bitkisidir.

Dilimizde japon hanımelisi adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.