Özet
Lonicera (Hanımeli) özellikle güçlü kokuları ve çit oluşturucu yapıları nedeniyle çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Lonicera (Hanımeli) yaprak dökücü ya da her dem yeşil çalı ya da odunsu tırmanıcılardan oluşan bir cinstir. Dallar katı ya da içi boş ve beyaz ya da kahverengi özlüdür. Kış tomurcukları yuvarlak ya da sivrice dört köşelidir. Yapraklar karşılıklı ya da halkavi dizilişli, basit, oval, 1 ila 10 cm uzunluğunda ve kenarları düzdür. Çiçek durumu koltuklarda çift ya da tepede baş halindedir. Çanak beş ya da nadiren dört loblu, zaman zaman kesiktir. Taç beyaz, sarı, kırmızımsı ya da mor kırmızı renkli, sıklıkla çiçeklenme döneminde sonra renkleri değişmekte, çansı, hunimsi, düzenli olarak dört ya da beş lobludur. Yumurtalık 2 ya da 3 bölümlüdür. Boyuncuk ince ve tüylü ya da çıplaktır. Meyveler kırmızı, mavi ya da siyah renkli ve üzümsü formludur. Tohum meyve başına tek ya da çok sayıda, pürüzsüz, çukurlu ya da tanecikli ve yuvarlak besidokuludur. Cins Avrasya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’ya özgüdür ancak günümüzde güney yarımküreye de dağılmıştır. Cinse bağlı çok sayıda tür süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bitki sevgi bağını simgeler. Lonicera periclymenum yaygın olarak bilinen bir tıbbi bitkidir. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins 10 Ekim 1528 – 29 Mayıs 1586 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Adam Lonicer’a adanmıştır. Şifalı Bitkiler Ansikolopedisi Kräuterbuch’ın yazarıdır.
Kocaeli’ndeki türler
L. caucasica subsp. orientalis
Has çakkana
Kış hanımelisi
Dokuzdon
Japon hanımelisi
Bahçe hanımelisi