Site icon Kocaeli Bitkileri

Lonicera fragrantissima (Kış hanımelisi)

Lonicera fragrantissima

Lonicera fragrantissima: 27/03/2021; Yahyakaptan; 10 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

Yaprak dökücüdür ve 1 ila 3 metre büyüyebilir. Yapraklar 9 cm uzunluğunda ve 4,5 cm genişliğindedir. Yaprak sapı 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası ters yumurtamsı ya da yumurtamsı ila mızraksıdır. Çiçekler 1 cm uzunluğundadır ve çift olarak bulunurlar. Çiçekler limon benzeri bir kokuya sahiptir. Meyve kırmızı renkli üzümsü olup 1 cm çapındadır. Tohumlar kahverengi ve dikdörtgensidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle başka bölgelere de yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler, yol kenarı ve peyzajlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Şubat ve mart ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde kış hanımelisi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 10 Ekim 1528 – 29 Mayıs 1586 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Adam Lonicer’a adanmıştır. Şifalı Bitkiler Ansikolopedisi Kräuterbuch’ın yazarıdır. Tür adı Latince çok kokulu anlamına gelir. Özgün tanımda bu “Flowers whitish, very sweet scented” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version