Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Dipsacales (Hanımeli takımı)
Aile
Caprifoliaceae (Hanımeligiller)
Cins
Lonicera (Hanımeli)
Tür
Lonicera etrusca (Dokuzdon)
Anahtar kelimeler
Tanımı
3 ila 4 metre uzayabilir. Genç dalların içi boş, tüysüz ya da salgılı havlıdır. Yapraklar ters yumurtamsı ila oval, 3 ila 7 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 4 cm genişliğinde, tepede küt, tüysüz ya da salgılı havlı, sapsız; üst çiftler kaynaşıktır. Çiçek kurulu tepede, 4 ila 10 arası çiçeklidir. Çiçek sapı 20 ila 40 mm uzunluğundadır. İkincil bırahte geniştir. Taç sarımsı, 30 ila 50 mm uzunluğunda, tüysüz ya da yoğun salgılıdır ve tüp incedir. Meyve kırmızı renkli, yaklaşık 6 mm çapında, küme halinde ve basittir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle başka bölgelere de yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Dikkat
Meyveleri zehirlidir.
Etimoloji
Cins 10 Ekim 1528 – 29 Mayıs 1586 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Adam Lonicer’a adanmıştır. Şifalı Bitkiler Ansikolopedisi Kräuterbuch’ın yazarıdır. Tür adı Latince Etrüsk anlamına gelir. Giorgio Santi’nin özgün tanımında türü Toskana’dan literatüre aldığı yazılıdır. Şehir, kadim bir İtalyan halkı olan Etrüsklerin hüküm sürdüğü antik Etruria bölgesinde yer almaktadır.
Türkçe adları
Dilimizde dokuzdon adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları








© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın