Site icon Kocaeli Bitkileri

Lonicera caprifolium (Bahçe hanımelisi)

Lonicera caprifolium

Lonicera caprifolium: 20/05/2017; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

2 ila 3 metre uzayabilen odunsu bir tırmanıcıdır. Genç sürgünler çıplaktır ve içleri boştur. Yapraklar eliptik, tepede küt, kısa saplı, 4 ila 10 cm uzunluğundadır. Üst yapraklar çift ve kaynaşıktır. Gövde grimsi kahverengidir. Çiçek kurulu 4 ila 10 arası çiçek taşır ve sapsızdır. Çiçekler sarı ile beyaz arası tonlardadır. Meyveler kırmızı renklidir. Çiçekler erseliktir. Gölgeli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle başka bölgelere de yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler, yol kenarı ve duvarlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sarılıcı hanımeli, bahçe hanımelisi, dokuzdon ve yabani hanımeli adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 10 Ekim 1528 – 29 Mayıs 1586 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Adam Lonicer’a adanmıştır. Şifalı Bitkiler Ansikolopedisi Kräuterbuch’ın yazarıdır. Tür adı Latince Caprifolium yapraklı anlamına gelir. Caprifolium günümüzde geçerli bir cins değildir, bu cinse bağlı tüm türler Lonicera cinsine çağrılmıştır. Kelimenin tam çevirisi keçi yapraklıdır. Bu durumda bitkilerin, tıpkı keçiler gibi kayaların üzerinden tırmanmasına işaret ediliyor olmalıdır.

Gıda

Meyveleri az miktarda olmak kaydı ile tüketilebilir. Çiçekleri demlenerek çay olarak içilir.

Tıp

Meyvesi kusturucu ve müshil etkilidir. Ezilmiş meyveleri bağırsak boşaltıcıdır. Yaprak ve çiçekler spazm çözücü, yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Tohumları idrar söktürücüdür.

Bilgi

Çiçeklerinden elde edilen yağ parfüm yapımında kullanılır. Bitki geceleri yoğun biçimde koku yayar, böylece böcekleri çeker ve tozlaşır.

Fotoğrafları

Exit mobile version