Lomelosia brachiata (Kirpi uyuzotu)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Tremastelma palaestinum olarak geçmektedir. 40 cm büyüyebilir. Gövde dik ve seyrek tüylüdür. Alt yapraklar dikdörtgensi ila ters mızraksı, kenarları düz ila dişli ya da lyrat’tır. Üst yapraklar mızraksı, sıklıkla şeritsi bölümlü ve derin teleksidir. İnvolusel brahteler 12 ila 16 mm uzunluğunda, eliptik mızraksıdır. Çiçek başları 1 ila 2 cm çapında ve ışınsaldır. Çiçekler leylak ya da menekşe renklidir. İnvolukrum 4 ila 6 mm uzunluğunda ve havlıdır. Taç 1 ila 2 mm uzunluğundadır. Çanak 7 ila 12 mm uzunluğunda ve 10 dişlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Tarlalar, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde kirpi uyuzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins etimolojisi açık değildir. Bir isme adanmış gibi gözükmekte ancak Lomelos adında bir isme (ya da yere) rastlayamadık. Constantine Samuel Rafinesque’in özgün tanımında da herhangi bir detay yok. Tür adı Latince dallı anlamına gelir. Türün dal yapısına işaret eder.

Fotoğrafları