Logfia gallica (Çatal keçeotu)

derleyen:

cins:

Tanımı

Bazı kaynaklarda Filago gallica adı ile geçmektedir. 2 ila 25 cm büyüyebilir. Gövde 1 ila 5 arası sayıda, dik ve dallıdır. Tüy örtüsü yaslanıcıdır. Yapraklar 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğinde, şeritsi ila ipliksi, sivri uçlu ve genellikle kenarları hafifçe kıvrıktır. Çiçek başları 2 ila 14 arası kümeler halinde, piramit ya da yumurta biçiminde ve beş köşelidir. Filariler genellikle beş adet ve eşit uzunluktadır. Çiçek tablası mantar başı ila ters yumurtamsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası, Avrasya ve batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, yol, kenarı ve tarlalarda görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde çatal keçeotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Filago‘nun anagramıdır. Cinsin Filago cinsi ile yakınlığına işaret eder. Tür adı Latince Galya anlamına gelir. Antikçağda batı Avrupa’nın büyük bölümünün adıdır. Özgün tanımda “Habitat in Anglia, Gallia” olarak geçmektedir.

Fotoğrafları