Lobularia (Akkuduzotu)

Lobularia (Akkuduzotu) hakkında genel bilgiler.

Özet

Lobularia (Akkuduzotu) kokulu çiçekleri ve yayılıcı karakteri nedeniyle yaygın biçimde yetiştirilen süs bitkilerini barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Lobularia (Akkuduzotu) tek ya da çok yıllık otlar ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ya da yatık yükselici ve dallıdır. Yaprakların tamamı gövdede, kısaca saplı ya da sapsız ve düz kenarlıdır. Çiçek durumu birkaç ya da çok çiçekli, bırahtesiz ve meyve zamanı uzamaktadır. Çiçek sapı meyve zamanı ince ve yükselici ya da yayıtır. Çanak yapraklar yumurtamsı ya da dikdörtgensi, dik ya da yayılıcı ve yanal çift kesecikli değildir. Taç yapraklar beyaz (zaman zaman pembe, kırmızı, menekşe, leylak ya da sarı renkli) renkli, yumurtamsı, kaşıksı ya da dairesel, ucu yuvarlak ve kenarı düzdür. Ercik altı adet olup yayılıcı ya da diktir. İplikçik tabanda genişlemiştir. Başçık yumurtamsı ve ucu küttür. Meyve kendi kendine açılmaz, yumurtamsı, dairesel ya da eliptik ve sapsız ya da kısaca saplıdır. Valf kağıtsı, damarsız ya da belirgin orta damarlıdır. Tohumlar tek ya da iki sıra halinde, kanatlı ya da kanatsız, yumurtamsı ya da dairesel, sıklıkla mercimeksi ve güçlü biçimde sıkıştırılmıştır. Cins Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük bakla anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin meyve yapısına işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Lobularia maritima

Lobularia maritima

Kraliyet halısı

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.