Liriodendron tulipifera (Lale ağacı)

derleyen:

Tanımı

55 metreye kadar büyüyebilir. Gövde 1 ila 2 metre çapa ulaşabilir. Kabuk kahverengi, çatlaklı, aromatik ve acıdır. Dallar pürüzsüz, başlangıçta kırmızı, zamanla koyu gri ve en sonunda kahverengidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, basit, dört loblu, teleksi damarlıdır. Çiçekler yeşilimsi sarı renklidir. 3 adet çanak yaprak görülür. Taç fincan biçimlidir. Meyve dar ve açık kahverengi kozalak formundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde lale ağacı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca zambak ağacı anlamına gelir. Cinsin çiçekleri ile Lilium (zambak) cinsi arasında bağıntı kurulmuştur. Tür adı Latince yenilebilir anlamına gelir. Türün mutfak değerine işaret eder. Tür adı Latince lale taşıyan anlamına gelir. Türün çiçeklerinin Tulipa (lale) çiçeklerini andırmasına işaret eder.

Gıda

Kökü limon benzeri bir aromaya sahiptir ve tatlandırıcı olarak kullanılır.

Tıp

Kök ve iç kabuk idrar söktürücü, tonik ve uyarıcı olarak kullanılmaktadır. Yeşil kabuk afrodizyak etkilidir. Hazımsızlık, dizanteri, romatizma, öksürük, ateş tedavisinde çayı kullanılır.

Bilgi

Kabuğundan sarı boya elde edilir.

Fotoğrafları