Liquidambar orientalis (Sığla)

Özet

Liquidambar orientalis (Sığla) genelde peyzaj alanlarına dikilen ve bahar aylarında çiçek açan relikt bir bitkidir.

HiyerarÅŸi

Plantae

Bitkiler

Saxifragales

Taşkıran takımı

Altingiaceae

Günlükağacıgiller

Liquidambar

Günlükağacı

Tanımı

Liquidambar orientalis (Sığla) genellikle 30 ila 35 metre büyüyebilen bir ağaçtır. Gövde 1 metre çapa ulaşabilir. Yapraklar elsi ve beş lobludur. Bunlar güz aylarında canlı renkler alır. Meyve başları 3 cm çapında ve sarkık durumdadır. Meyveler kış aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki Ege adaları ile Türkiye’nin batısında doğal olarak yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Doğal olarak bataklık ve içinden ırmak geçen vadilerde görülen bitki umumiyetle mart ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde günlük ağacı ve sığla ağacı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince akar (liquidus) ve Arapça amber (عَنْبَر) kelimelerinden oluÅŸturulmuÅŸtur. AÄŸaçtan elde edilen balzama iÅŸaret eder. Türkçe yaygın adlarından sığla, bataklık anlamına gelir ve aÄŸacın habitat tercihine iÅŸaret eder. Günlük kelimesi ise Sanskritçe orijinlidir ve aynı anlamda kullanılan kundurak (كندرك) kelimesinden türetilmiÅŸtir. Epitet Latince doÄŸulu anlamına gelir. Bitkinin doÄŸal yayılış alanının, ondan önce literatüre alınan Yeni Dünya orijinli Liquidambar styraciflua’ya göre doÄŸuda olmasına iÅŸaret eder.

Türk Uygarlığındaki yeri

Günlük (كونلك), bitkilerden elde edilen reçinenin Türkçe adıdır ve reçinenin Farsça karşılığı olan kündürek (كندرك)’ten alınmıştır. Halîmî’ye göre kündürû ve günlük adları ile bilinen bitki tütsü amaçlı kullanılmaktadır. Bitkiler için tercih edilen diÄŸer isim sıgla (صغلÙ