Site icon Kocaeli Bitkileri

Lipandra polysperma (Kursalık)

Lipandra polysperma

Lipandra polysperma: 06/09/2020; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 cm ila 1 metre büyüyebilen dik ya da yatık bir bitkidir. Gövde dalları genellikle almaşlı, tabandakiler ise zaman zaman karşılıklı dizilişlidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, 8 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğinde, ovat ila eliptiktir ve kenarları düzdür. Çiçek kurulu yaprak benzeri bırahtelerin koltuklarında belirir. Meyve zamanı çiçek örtüsü değişmeden kalır. Tohumlar küreseldir. Güneşli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve tropikal Asya’da yayılış göstermektedir. Ancak dünyanın büyük bölümünde doğallaşmış durumdadır. İstilacı bir tür olarak kabul edilir ve özellikle bahçe bitkilerine karşı rekabet gücü yüksektir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülür. Başiskele ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde kursalık ve çok tohumlu kazayağı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının kaynağı belirgin değildir. Alfred Moquin-Tandon’un özgün tanımında herhangi bir ipucu mevcut değildir. Bununla birlikte Antik Yunanca lipa (λίπα) çok, andra (ἀνδρός) erkek anlamına gelmektedir. Bitkinin çok sayıda tohum üretmesi ile bir bağıntı kurulmuş olması muhtemeldir. Tür adı Antik Yunanca çok tohumlu anlamına gelir. Açık biçimde bitkinin çok sayıda tohum üretmesine işaret eder.

Gıda

Yapraklar ve genç sürgünler ıspanak gibi yenilebilir. Yapraklar çiğ olarak aşırı tüketilmemelidir. Tohumlar öğütülerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumlar kullanılmadan önce suda bekletilmelidir.

Tıp

Bu alanda kullanıldığı bilinmektedir ancak detay yoktur.

Bilgi

Bitkiden yeşil boya elde edilir. Külleri potasyum kaynağıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version