Linum trigynum (Otlak keteni)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Linum trigynum (Otlak keteni) genelde çayırlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malpighiales

Söğüt takımı

Linaceae

Ketengiller

Linum

Keten

Tanımı

Linum trigynum (Otlak keteni) genellikle 7 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler yükselici ila dik, birkaç dallı ve çıplaktır. Yapraklar almaşlı dizilişli, 5 ila 10 mm uzunluğunda, 1 ila 2 mm genişliğinde, şeritsi mızraksı ila darca eliptik, pürüzsüz, düz kenarlı ve sapsızdır. Çiçek durumu ince ve gevşek bir talkım halinde olup çiçekler sıklıkla kısa saplıdır. Çanak yapraklar mızraksı ya da yumurtamsı, darca sipsivri uçlu, salgılı kenarlı ve 2,5 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar 3,5 ila 4,5 mm uzunluğunda ve sarı renklidir. Başçıklar sarı renkli ve boyuncuklar serbesttir. Kapsül yumurtamsı, 2 mm uzunluğundadır, tohumlar 1,5 ila 2 mm uzunluğunda ve kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Afrika ve Akdeniz havzası ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlar, tarlalar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde otlak keteni adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca iplik anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin tekstil değerine işaret etmektedir. Tür adı Antik Yunanca üç ovaryumlu anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yumurtalık yapısına dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir