Bitkiler › Söğüt takımı › Ketengiller › Keten › Saçlı keten
45 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yatıktır. Küçük kümeler oluşturur. Yapraklar genellikle tüylü, yumurtamsı ila dikdörtgensi arası, 1 ila 4,5 cm uzunluğundadır. Çiçekler 2 ila 3 cm çapında ve mavi renklidir. Çiçek kurulu birkaç ya da çok sayıda çiçekli ve genellikle gevşek dizilişlidir. Çanak yapraklar yumurtamsı mızraksı, sipsivri, 5 ila 10 mm uzunluğunda ve salgılı kirpiklidir. Taç yapraklar leylak, pembe ya da beyaz renkli, 25 ila 38 mm uzunluğundadır. Kapsül 5 mm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar ve çalılıklarda görülür. Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Dilimizde Ana keteni ve Saçlı keten adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
200 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca iplik anlamına gelir. Cinsin tekstil değerine işaret eder. Tür adı Latince kıllı anlamına gelir. Türün kıllı yapısına işaret eder. Alttür adı ise Latince Anadolu anlamına gelir ve alttürün endemik olduğu bölgeyi vurgular.
Doğan, Hüseyin (2022). Linum hirsutum subsp. anatolicum (Saçlı keten) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/linum-hirsutum-subsp-anatolicum/ Erişim tarihi: 29 January 2023