Özet
Linum corymbulosum (Koru keteni) genelde çayırlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Linum corymbulosum (Koru keteni) genellikle 8 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde ince, dik, belirgin olmayan biçimde tüylü ve sıklıkla alt bölümde dallıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, şeritsi, sivri uçlu, 1 ila 2 cm uzunluğunda, 1,5 ila 3 mm genişliğinde, sert ve kenarı testere dişçikli ya da zaman zaman içe kıvrıktır. Çiçek durumu talkım halinde, gevşek, tüm çiçekler belirgin biçimde saplı ve yakın yapraklar tarafından aşılmamıştır. Çanak yapraklar 4 ila 6 mm uzunluğunda, yumurtamsı, uzun sipsivri uçlu ve salgılı kenarlıdır. Taç yapraklar sarı renkli, serbest ve 6 ila 7 mm uzunluğundadır. Tepecikler top başlıdır. Kapsül 2,5 ila 3 mm uzunluğunda ve neredeyse küreseldir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda Körfez ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde koru keteni adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca iplik anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin tekstil değerine işaret etmektedir. Tür adı Latince salkım anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek kuruluna dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın