Linum catharticum (Arsız keten)

derleyen:

Tanımı

8 ila 25 cm büyüyebilir. Gövde narin, tüysüz ve yuvarlaktır. Çiçek tomurcukları baş aşağı durur. Çiçekler beyaz renkli ve beş taç yapraklıdır. Taç yaprakların tabanında sarımsı lekeler olur. Çanak yaprak beş adet, ayrık ve şeritsidir. Beş ercik görülür. Çiçekler çok sayıda salkım halindedir. Yapraklar karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Dere kenarı, çayırlar ve çalılıklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde arsız keten adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca iplik anlamına gelir. Cinsin tekstil değerine işaret eder. Tür adı Latince müshil anlamına gelir. Türün geleneksel bağlamda müshil olarak kullanılmasına işaret eder.

Tıp

Eskiden müshil olarak kullanılırdı. Bütün bitki parazit düşürücü, gaz giderici, idrar söktürücü, kusturucu ve müshildir. Romatizma, karaciğer rahatsızlıkları, sarılık ve nezle vakalarında başvurulur.

Dikkat

Fotoğrafları