Site icon Kocaeli Bitkileri

Linum austriacum (Zeyrek)

Linum austriacum

Linum austriacum: 03/06/2019; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 ila 60 cm büyüyebilir. Taban bölümünde yukarıya göre daha yoğun dal bulunur. Yapraklar 1 ila 2 cm uzunluğunda, tek damarlı, tepede sivri, almaşlı dizilişli ve mızraksıdır. Sap uzundur, beşer adet taç ve çanak yaprak görülür. Çanak yaprak 3 ila 5 arası sayıda damarlı, 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Taç yaprak 1 ila 2 cm uzunluğunda ve mavi renklidir. Meyveler küresel, yuvarlak ve parlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, tarlalar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde zeyrek, cimit, cinit, çimit, ezgin, gökdün, güdün, seğelek, segerek, segrek, seyelek, seyrik, siyele, siyelek, siyrek, zarek, zegerek ve zeğrek adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca iplik anlamına gelir. Cinsin tekstil değerine işaret eder. Tür adı Latince Avusturya anlamına gelir. Türün tip bölgesine işaret eder.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version