Limonium narbonense (Sahil karanfili)

Tanımı

30 ila 50 cm büyüyebilir. Çiçekli saplar 1 metreyi görebilir. Yapraklar genişçe eliptik ila dikdörtgensi ters yumurtamsı, 10 ila 30 cm uzunluğunda ve 2 ila 8 cm genişliğinde, küt ve sivri çıkıntılıdır. Sıkapa aralıksız biçimde dallı, dış bırahte damarlı, iç brahte çanağın üçte ikisi uzunluğunda, başakçıklar genellikle 5 mmden daha uzundur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sahil karanfili adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çayır anlamına gelir. Cinsin genellikle tuzcul çayırlarda görülmesine işaret eder. Türkçe Bitki Adları Listesi’nde kuduzotu ayrıca Alyssum cinsi için de verilmiştir. Bu mükerrer isim tercihi ile ilgili detaya ulaşamadık. Her durumda bitkinin kuduz vakalarında kullanılmasına işaret ediyor olmalı ancak bununla ilgili bir bilgi de göremedik. Tür adı Latince Narbonne anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.