Site icon Kocaeli Bitkileri

Limonium (Kuduzotu)

Özet

Limonium (Kuduzotu) çok sayıda popüler süs bitkisini barındıran ve genellikle tuzlu bölgelerde görülen bitkilere sahip bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Plumbaginaceae

Kardikenigiller

Tanımı

Limonium (Kuduzotu) sıkapoz, gövdesiz ve çok ya da nadiren tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kazık köklü ya da rizomludurlar. Yapraklar genellikle tabanda rozet halinde, zaman zaman ise sıkapa dallarında koltuklardaki demetler halindedir. Yaprak ayası sıklıkla benekli, eliptik ila ters yumurtamsı, ters mızraksı, kaşıksı, dikdörtgensi ya da yuvarlak, genellikle derimsi, tabanı çoğunlukla uzunca kesik, kenarı düz ya da dişli ila az teleksi ve ucu yuvarlak ila sivri çıkıntılı ya da az girintilidir. Çiçek durumu genellikle terminal salkım ya da bileşik yalancı şemsiye halinde olup en uçtaki dal ucu tek yönlü 1 ila 3 adet çiçekten oluşan başakçıklar bulundurmaktadır. Çiçek sapı yoktur ya da varsa çok kısadır. Çanak tüpsü ila hunimsi, 5 adet kabarık çizgili, çıplak ya havlı ve lobları dikdörtgensi ila üçgensidir. Taç yapraklar neredeyse serbest, beyaz, lavanta ya da sarı renkli ve uzun pençelidir. İplikçik tacın tabanında kaynaşıktır. Boyuncuk beş adet olup tabandan serbesttir. Tepecik şeritsi çomaksı ve sivilcelidir. Meyve torbacık formunda ve kahverengimsi yeşil renklidir. Tohumlar kapsül başına tek adettir. Cins dünyanın tamamında yayılış gösterir ama merkezi Akdeniz havzası ile Orta Asya arasındaki bölgedir. Çoğunlukla tuzcul alanlarda görülür. Limonium sinuatum gibi bazı türleri oldukça popülerdir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çayır anlamına gelir. Cinsin genellikle tuzcul çayırlarda görülmesine işaret eder. Türkçe Bitki Adları Listesi’nde kuduzotu ayrıca Alyssum cinsi için de verilmiştir. Bu mükerrer isim tercihi ile ilgili detaya ulaşamadık. Her durumda bitkinin kuduz vakalarında kullanılmasına işaret ediyor olmalı ancak bununla ilgili bir bilgi de göremedik.

Kocaeli’ndeki türler

Limonium gmelini

Çardaksüpürgesi

Limonium narbonense

Sahil karanfili

Exit mobile version