Limonium gmelini (Çardaksüpürgesi)

derleyen:

Özet

Limonium gmelini (Çardaksüpürgesi) tuzlu bölgelerde görülen ve genelde bahar sonundan güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Plumbaginaceae

Kardikenigiller

Limonium

Kuduzotu

Tanımı

Limonium gmelini (Çardaksüpürgesi) genellikle 30 ila 60 cm boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar genişçe eliptik ila dikdörtgensi ters yumurtamsı, 10 ila 30 cm uzunluğunda ve 2 ila 8 cm genişliğinde, ucu küt, sivri çıkıntılı, saydam köşeden yoksun yaprak sapına doğru daralıcıdır. Sıkapa üst yarısında bileşik salkımlı ve nadiren tabana yakın bölümde dallıdır. Başaklar sıkı ve terminal sıkapa dallarında küme halindedir. Başakçıklar 3 ila 4,5 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 çiçeklidir. Dıştaki bırahte genişçe yumurtamsı, 1 ila 1,5 mm uzunluğunda, kenarı genişçe saydamdır. Çanak ters koniksi, 2 ila 3 mm uzunluğunda ve tüpü yoğun biçimde cılız tüylüdür. Taç yapraklar mavimsi menekşe renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ile Sibirya ve İran arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Deniz kenarında, ayrıca deniz kenarı haricindeki tuzlu alanlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çardaksüpürgesi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çayır anlamına gelir. Cinsin genellikle tuzcul çayırlarda görülmesine işaret eder. Türkçe Bitki Adları Listesi’nde kuduzotu ayrıca Alyssum cinsi için de verilmiştir. Bu mükerrer isim tercihi ile ilgili detaya ulaşamadık. Her durumda bitkinin kuduz vakalarında kullanılmasına işaret ediyor olmalı ancak bununla ilgili bir bilgi de göremedik. Tür 8 Ağustos 1709 – 20 Mayıs 1755 tarihleri arasında yaşamış Alman doğa bilimci Johann Georg Gmelin‘e adanmıştır.

Fotoğrafları