Site icon Kocaeli Bitkileri

Lilium lancifolium (Kaplan zambağı)

Lilium lancifolium

Lilium lancifolium: 31/07/2021; Yahyakaptan; 10 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

80 cm ila 200 cm büyüyebilir. Soğanı oval ve 8 cm çapındadır. Gövde beyaz yünlü ve morumsudur. Yapraklar mızraksı, 6 ila 10 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 cm genişliğindedir. Bitkinin yaprak koltuklarında küçük yumrular görülür ve bu özellikle zambaklar için yaygın bir özellik değildir. Çiçekler baş aşağı sarkıktır ve kokuları yoktur. Çiçekler uzun ömürlü değildir. Meyve kapsül formundadır ve çok sayıda ince tohum bulundurur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak uzak Doğu’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle ülkemizde yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimler] Kocaeli’de bahçe, yol kenarı ve saksılarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kaplan zambağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çiçek anlamına gelir. Kelime Yunancaya büyük ihtimalle Antik Mısırca’dan geçmiştir. Dilimizdeki zambak kelimesi Arapça orijinlidir. Tür adı Latince mızraksı yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Gıda

Soğanı pişirilerek tüketilebilir. Nişasta bakımından zengindir. Çiçekler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Bunlar salata ve çorbalara eklenir.

Tıp

Soğan iltihap giderici, idrar söktürücü, adet akışı teşvik edici, yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Çeşitli kalp rahatsızlıklarında başvurulur. Öksürük, boğaz ağrısı ve çarpıntı tedavisinde kullanılır. Çiçekleri gaz gidericidir. Miyop tedavisinde ve ayrıca göz kapaklarını güçlendirmek için uygulanır. Çiçekli zamanı bitkiden elde edilen tentür hamilelikte bulantıyı gidermek için kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version