Tanımı
Yaprak dökücü ve 3 metre boylanabilen bir çalıdır. Dallar incedir. Kabuk gri ve pürüzsüzdür. Tomurcuklar çıplaktır. Genç sürgünler havlıdır ve olgunlaştıklarında grimsi kahverengidir. Yapraklar 2,5 ila 5 cm uzunluğunda ve 0,8 ila 2 cm genişliğinde, eliptik mızraksı ila yumurtamsı ila ters yumurtamsı, çıplak ve kısa sap üzerindedir. Çiçek kurulu uçta, 3 ila 3 cm uzunluğunda ve havlıdır. Çiçekler kokuludur. Meyve üzümsü formda, küresel ve siyah renklidir. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, kayalık bölgeler ve orman açıklıklarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Bilgi
Yapraklarından sarı, meyvelerinden mavi boya elde edilir.
Etimoloji
Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. Muhtemelen cinsin çit bitkisi olarak kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince yaygın anlamına gelir. Türün geniş yayılış alanına işaret eder.
Türkçe adları
Dilimizde kurtbaharı ve kurtbağrı adları ile bilinmektedir.
Dikkat
Alerjik belirtiler üretebileceğinden, bu bitkinin dahili kullanımı önlenmelidir. Kabuğu mide ağrısı için kullanılır ancak tavsiye edilmez.
Fotoğrafları








© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın