Özet
Leymus (Tuzçavdarı) genelde tuzcul alanlarda görülen çok yıllık otlardan oluşan ve bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Leymus (Tuzçavdarı) rizomlu çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Rizomlar mevcut değil, kısa ya da uzatılmıştır. Saplar dik, dirseksi yükselici ya da yatık yükselici ve sağlam yapılıdır. Çiçek durumu sert bir eksen üzerinde başak halindedir. Başakçıklar mızraksı, eliptik, dikdörtgensi ya da kamamsı, yanal olarak sıkıştırılmış, kallus çıplak ya da cılız tüylü ve tabanı kesiktir. Alt dışkavuz bizsi, şeritsi, mızraksı ya da dikdörtgensi, kağıtsı, otsu ya da derimsi, omurgasız ya da 1 omurgalı ve damarsız ya da 1 ila 7 damarlıdır.
Üst dışkavuz bizsi, şeritsi, mızraksı ya da dikdörtgensi, kağıtsı, otsu ya da derimsi, omurgasız ya da 1 omurgalı ve damarsız ya da 1 ila 7 damarlıdır. Verimli içkavuz mızraksı, eliptik, dikdörtgensi ya da yumurtamsı, zarsı, kağıtsı ya da derimsi, omurgalı ya da omurgasız ve 5 ila 10 damarlıdır. Pulcuklar 2 adet, zarsı, başçıklar 3 adet, tepecikler 2 adet, yumurtalık tepede havlı ve daneler mekiksi ya da elipsoittir. Cins Avrasya ve Amerika’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Latince Elymus anlamına gelir. Cinsin adı Elymus (buğdayotu) cinsinden anagram yapılarak üretilmiştir. İki cins arasındaki benzerliğe işaret eder.