Leymus racemosus (Sahil çavdarı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Leymus racemosus (Sahil çavdarı) genelde deniz kenarında kumsallarda görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Leymus

Tuzçavdarı

Tanımı

Leymus racemosus (Sahil çavdarı) genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde sağlam yapılıdır ve çoğunlukla başakların altında çıplaktır. Yaprak ayası 8 mm genişliğindedir. Çiçek kurulu 15 ila 20 cm uzunluğunda ve görece gevşektir. Başakçıklar 3 ila 4 arası sayıda çiçek taşır. Dışkavuz 19 ila 23 mm uzunluğunda ve başakçıklar ile aynı uzunluktadır. İçkavuz 15 mm uzunluğunda, 3 ila 5 arası sayıda damarlı ve dikdörtgensi mızraksıdır. Pulcuklar 2 adet, zarsı, başçıklar 3 adet, tepecikler 2 adet ve yumurtalık tepede havlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 5 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde sahil çavdarı ve kum çavdarı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Elymus anlamına gelir. Cinsin adı Elymus (buğdayotu) cinsinden anagram yapılarak üretilmiştir. İki cins arasındaki benzerliğe işaret etmektedir. Tür adı Latince küme halinde anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yığınsı yapısına dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “spica racemoso pyramidata erecta” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Tohumları çavdar ikamesi olarak kullanılmıştır. Ayrıca yeraltı sürgünleri tatlıdır ve çiğ olarak tüketilebilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir