Site icon Kocaeli Bitkileri

Leucojum (Gölsoğanı)

Özet

Leucojum (Gölsoğanı) küçük bir cins olmakla birlikte iki türü de süs bitkisi değeri nedeniyle yaygın olarak rağbet gören bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Tanımı

Leucojum (Gölsoğanı) soğanlı bitkilerden oluşan bir cinstir. Soğan küresel ila yumurtamsı, kahverengi ve gömleklidir. Yapraklar birkaç adet, şeritsi-dilsi, tabanı kılıflı ve tamamı tabandadır. Sıkapa sağlam yapılı ve içi boştur. Çiçek durumu şemsiye formunda 2 ila 5 ya da tek çiçeklidir. Sıpata iki bırahtelidir. Çiçekler beyaz renkli, baş aşağı sarkık ve çan biçimlidir. Tepal alt adet, belirgin, ters mızraksı ila yumurtamsı ve uzunlukları eşittir. Ercik altı adet olup belirgindir. Başçık koniksi olup iplikçikten daha uzundur. Altdurumlu yumurtalık, yeşil renkli, üç bölümlü ve küreseldir. Boyuncuk ipliksi ya da çomaksı olup başçığı aşar. Tepecik minikçe top başlıdır. Meyve kapsül formunda, dik, armutsu ila neredeyse küreseldir. Perikarp hafifçe etlidir. Tohum çoğunlukla çok sayıda ve siyah renklidir. Tohumdan çiçek açma evresine gelmesi için gereken süre 4 ya da 5 yıldır. Cins Avrupa ve Batı Asya’ya özgüdür ancak günümüzde süs bitkisi değeriyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Yaprak ve soğanlarının zehirli olduğu rapor edilmiştir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca beyaz menekşe anlamına gelir. Cinsin menekşe (Viola) ile hiçbir ilgisi yoktur ancak kokusunun benzerliği nedeniyle bu bağıntı kurulmuştur. Türkçe adı olan gölsoğanı ile açık bir şekilde cinsin sulak alanları tercih etmesine işaret edilmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Leucojum aestivum

Akçabardak

Exit mobile version