Tanımı
25 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı 2,5 ila 4,5 cm çapındadır. Yapraklar genişçe şeritsi, 22 ila 62 cm uzunluğunda ve 7 ila 14 mm genişliğindedir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası sayıda çiçek taşır. Çiçek sapı 1 ila 6,5 cm uzunluğundadır. Çiçekler beyaz renkli olup uçlarında yeşil lekeler görülür. Tohumlar siyah renklidir. Bitkinin görüldüğü bölgeler tarımsal faaliyetlere sahne olmaktadır, türün ilimizdeki varlığı uzun vadede tehdit altındadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa’dan İran’a kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kıyısı ve sulak alanların kenarında görülür. Kandıra, İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde göl soğanı, akçabardak, yaz kardeleni, çan çiçeği, kar çiçeği ve çayır sümbülü adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca beyaz menekşe anlamına gelir. Cinsin menekşe (Viola) ile hiçbir ilgisi yoktur ancak kokusunun benzerliği nedeniyle bu bağıntı kurulmuştur. Türkçe adı olan gölsoğanı ile, cinsin sulak alanları tercih etmesine işaret edilmiştir. Tür adı Latince yaz anlamına gelir. Bitki bazı dillerde “yaz kardeleni” olarak bilinir, gelgelelim bahar aylarında çiçek açar ve nadiren yaz aylarına çiçekleri ulaşır. Muhtemelen daha erken çiçek açan Leucojum vernum türünden ayırt etmek için bu epitet kullanılmıştır. “vernum” Latince bahar anlamına gelir.
Gıda
Soğanı pişirilerek tüketilebilir.
Tıp
Alzheimer ve çocuk felci gibi sinir sistemini etkileyen hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Yumrusu kusturucudur.
Dikkat
Zehirli bir bitkidir.
Fotoğrafları







Görüşünüzü Yazın