Leucanthemum × superbum (Şasta papatyası)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Leucanthemum × superbum (Şasta papatyası) göz alıcı görünümü ve iri çiçekleri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Leucanthemum

Aypapatya

Tanımı

Leucanthemum × superbum (Şasta papatyası) genellikle 20 ila 80 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde basit ya da ıraksak olarak dallıdır. Taban yapraklarının 5 ila 8 cm uzunluğunda sapı vardır. Bu sap ters yumurtamsı ila kaşıksı yaprak ayasına doğru genişleme eğilimindedir. Yaprak ayası 5 ila 8 cm uzunluğunda, 1,5 ila 2,5 cm genişliğinde, kenarları lobsuz ve genellikle dişli ya da nadiren düzdür. Gövde yaprakları sapsız ya da saplı, yaprak ayası ters mızraksı ila mızraksı ya da şeritsi, 5 ila 12 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 cm genişliğindedir. İnvolukrum 2 ila 3 cm çapındadır. Filariler 2 ila 3 mm genişliğindedir. Dilsi çiçekler 20 ila 35 arası sayıda ve beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki birden fazla Leucanthemum türünün (Leucanthemum maximum ve Leucanthemum lacustre) çaprazlanması ile elde edilmiştir ve günümüzde hayli yaygın bir süs bitkisidir. [Sinonimler] Doğal ortamında çayır, tahrip edilmiş araziler ve orman açıklıklarında görülmekle birlikte ülkemizde mezarlıklar, yol kenarı ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde şasta papatyası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca beyaz çiçek anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin kar beyaz dilsi çiçeklerine dikkat çekmektedir. Tür adı Latince muhteşem anlamına gelir. Türün gösterişli çiçeklerine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir