Site icon Kocaeli Bitkileri

Lepidium graminifolium (Circirotu)

Lepidium graminifolium

Lepidium graminifolium: 18/08/2018; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Lepidium graminifolium (Circirotu) genelde yol kenarında görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Lepidium

Tere

Tanımı

Lepidium graminifolium (Circirotu) genellikle 30 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde genellikle çok dallıdır ve tüylerle kaplıdır. Taban yaprakları basit, uzun saplı, mızraksı kaşıksı ve kenarları tırtıklıdır. Gövde yaprakları şeritsi ve kenarları düzdür. 4 ila 6 arası ercik görülür. Tohumlar temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar koyu kahverengi renklidir. Bitki için önerilen circir adı, klasik metinlerde Eruca sativa (roka) için kullanılmıştır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde circirotu adı ile bilinmektedir. Circir otu klasik kaynaklarda Eruca vesicaria‘nın adıdır.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük pul anlamına gelir. Ciltte küçük pullara neden olan cüzzamın tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince çimen yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarının cins içindeki ayırt ediciliğine işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis linearibus integerrimis” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version