Site icon Kocaeli Bitkileri

Lepidium coronopus (Dejinik)

Lepidium coronopus

Lepidium coronopus

Özet

Lepidium coronopus (Dejinik) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve işgalci potansiyeli yüksek olan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Lepidium

Tere

Tanımı

Lepidium coronopus (Dejinik) halihazırda bazı kaynaklarda Coronopus squamatus olarak geçer. Genellikle 5 ila 30 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövdeler sürünücü, yayılıcı ya da nadiren yükselici, yapraksı, çok dallı ve 10 cm uzunluğundadır. Yapraklar gövdede ve tabandadır. Taban yaprakları rozet halinde, 2 ila 5 cm uzunluğunda saplı, derin teleksi ya da lobsuz ve mızraksıdır. Gövde yaprakları kısa saplı ya da sapsız ve derin teleksi ya da lobsuzdur. Yapraklar soluk mavi yeşil ya da grimsi yeşil renklidir. Çiçekler yoğun küme halinde, erselik ve beyaz ya da morumsu renklidir. Meyve böbreksi ila yumurtamsı yüreksi ve 0,3 ila 0,4 cm uzunluğundadır. Tohum meyve başına 1 ya da 2 adet, minik, soluk sarımsı renkli ve eliptik ila düzleştirilmiştir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır. [HaritaSinonimler] Tahrip edilmiş araziler ve sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Körfez ve İzmit ilçelerinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde dejinik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük pul anlamına gelir. Ciltte küçük pullara neden olan cüzzamın tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince karga ayağı anlamına gelir. Türün yaprak biçimine işaret eder.

Tarihi

Yaprakları Medicago ya da mercimeğe benzeyen, üst kısmı beyaz alt kısmı yeşil bir bitkidir. Kökünden tabana yayılan beş ya da altı dal gönderir. Çiçekleri mor renklidir. Denize yakın yerlerde yetişir. Arpa unu ile haşlanarak tuz ve zeytinyağı eklenerek yudumlanırsa kuruyan sütün yeniden akmasını sağlar. DI 4-138.

Yapraklarında çatlaklar olan uzunlamasına bir bitkidir. Zaman zaman yetiştirilir. Kızgın külde kavrulmuş kökü çölyak için mükemmel bir çaredir. PL 22-22.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek, kök pişirilerek tüketilmektedir.

Exit mobile version