Site icon Kocaeli Bitkileri

Muscari tenuiflorum (Püsküllü baş)

Püsküllübaş

Muscari tenuiflorum: 03/06/2017; Paşasuyu; 140 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Muscari tenuiflorum (Püsküllü baş) özellikle orman sınırları ve çayırlık alanlarda görülen sağlam yapılı bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Muscari

Müşkürüm

Tanımı

Muscari tenuiflorum (Püsküllü baş) halihazırda bazı kaynaklarda Leopoldia tenuiflora adı ile geçmektedir. Genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 2 ila 3 cm çapındadır. Gömlek soluk grimsi renklidir. Yapraklar 3 ila 7 arası sayıda, 15 ila 30 cm uzunluğunda ve 4 ila 20 mm uzunluğunda, uçları sivri ve şeritsidir. Sıkapa yapraklardan daha uzundur. Çiçek kurulu gevşek, silindirik ve 30 ila 150 arası çiçek barındırır. Fertil çiçekler menekşe, steril çiçekler ise açık menekşe renklidir. Kapsül genişçe yumurtamsı ila dairesel ve 12 ila 16 mm uzunluğundadır. Tohumlar 2 ila 3 mm çapındadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa’dan İran’a kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alan, çalılık ve kayalık yamaçlar görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde püsküllübaş adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca misk kokulu anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı bazı türlerin hoş kokularına dikkat çekmektedir. Cinsin Türkçe adı olan müşkürüm de açık bir şekilde cins adından türetilmiştir. Tür adı Latince ince çiçekli anlamına gelir ve türün steril çiçeklerin yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version