Site icon Kocaeli Bitkileri

Leonurus cardiaca (Aslan kuyruğu)

Leonurus cardiaca

Leonurus cardiaca; 04/12/2022; Arslanlı; 250 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Leonurus quinquelobatus‘un, Leonurus cardiaca‘nın sinonimi olduğu kaydedilmekle birlikte, genel eğilim ikisinin ayrı tür olduğu yönündedir. Bu kaynaklara göre L. quinquelobatus, daha yoğun biçimde tüylü olması ile L. cardiaca‘dan ayrılmaktadır. Bizim aşağıda yer verdiğimiz fotoğrafların tamamı L. quinquelobatus tanımı ile uyumludur. 100 cm büyüyebilir. Gövde karemsi, morumsu ve özellikle boğumların etrafında kısa tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, dişli kenarlı, uzun loblu, elsi saplıdır. Taban yaprakları kama biçimli, üç uçlu, üst yapraklar beş uçludur. Üst tarafları hafifçe tüylü ve alt tarafları grimsidir. Çiçekler bitkinin üst kısmında yaprak koltuklarından çıkar ve üç loblu bırahteleri vardır. Çan çan biçiminde ve beş lobludur. Çiçekler pembe ya da leylak rengindedir ve alt dudak tüylüdür. Dört adet ercik vardır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Orta Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, çayır ve tarlalarda görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde aslan kuyruğu ve kalp otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aslan kuyruğu anlamına gelir. Cinsin genel görünümüne işaret eder. Tür adı Latince kalp anlamına gelir. Türün kalp kuvvetlendirici özelliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Marrubium cardiaca dictum”dur.

Gıda

Taze ve kuru çiçekleri çorbalara eklenir. Bunlardan ayrıca çay da elde edilir.

Tıp

Teskin edici, krampları çözücü, kalbi kuvvetlendirici, adet söktürücü ve gaz söktürücüdür. Kadınsal rahatsızlıklarda etkilidir. Yapraklar spazm çözücü, büzücü, kalbi güçlendirici, terletici, adet akışı teşvik edici, yatıştırıcı, tonik ve rahmi uyarıcıdır. Kalp, doğum ve menopoz şikayetlerinde dahili olarak alınır.

Dikkat

Bilgi

Yapraklarından zeytin yeşili boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version