Leonurus cardiaca (Aslan kuyruğu)

derleyen:

Özet

Leonurus cardiaca (Aslan kuyruğu) özellikle Ortaçağ’dan sonra yaygın bir tıbbi şöhrete kavuşan meşhur bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Lamiaceae

Ballıbabagiller

Leonurus

Aslankuyruğu

Tanımı

Leonurus cardiaca (Aslan kuyruğu) halihazırda bazı kaynaklarda Leonurus quinquelobatus‘un, Leonurus cardiaca‘nın sinonimi olduğu kaydedilmekle birlikte, genel eğilim ikisinin ayrı tür olduğu yönündedir. Bu kaynaklara göre L. quinquelobatus, daha yoğun biçimde tüylü olması ile L. cardiaca‘dan ayrılmaktadır. Bizim aşağıda yer verdiğimiz fotoğrafların tamamı L. cardiaca tanımı ile uyumludur. Genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde karemsi, morumsu ve özellikle boğumların etrafında kısa tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, dişli kenarlı, uzun loblu, elsi saplıdır. Taban yaprakları kama biçimli, üç uçlu, üst yapraklar beş uçludur. Üst tarafları hafifçe tüylü ve alt tarafları grimsidir. Çiçekler bitkinin üst kısmında yaprak koltuklarından çıkar ve üç loblu bırahteleri vardır. Çan çan biçiminde ve beş lobludur. Çiçekler pembe ya da leylak rengindedir ve alt dudak tüylüdür. Dört adet ercik vardır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Orta Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, çayır ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda Körfez ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde aslan kuyruğu ve kalp otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aslan kuyruğu anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin genel görünümüne işaret eder. Tür adı Latince kalp anlamına gelir. Türün kalp kuvvetlendirici özelliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Marrubium cardiaca dictum”dur.

Gıda

Taze ve kuru çiçekleri çorbalara eklenir. Bunlardan ayrıca çay da elde edilir.

Tıp

Teskin edici, krampları çözücü, kalbi kuvvetlendirici, adet söktürücü ve gaz söktürücüdür. Kadınsal rahatsızlıklarda etkilidir. Yapraklar ayrıca spazm çözücü, büzücü, kalbi güçlendirici, terletici, adet akışı teşvik edici, yatıştırıcı, tonik ve rahmi uyarıcıdır. Bunun yanında kalp, doğum ve menopoz şikayetlerinde dahili olarak alınır.

Dikkat

Bilgi

Yapraklarından zeytin yeşili boya elde edilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.