Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Asterales (Papatya takımı)
Aile
Asteraceae (Papatyagiller)
Cins
Leontodon (Aslandişi)
Tür
Leontodon tuberosus (Yumrulu aslandişi)
Anahtar kelimeler
Tanımı
7 ila 30 cm büyüyebilir ve belirgin biçimde havlıdır. Kök yumruludur. Gövde 1 ila 6 arası sayıda ve dalsızdır. Yapraklar tabanda rozet oluşturur, 3 ila 16 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 cm genişliğinde, kenarları düz ya da dişlidir. Yapraklar sert, yoğun ve 2 ila 3 arası uzun saplıdır. Çiçek başları tektir. Dilsi çiçekler sarı renklidir. İnvolukrum yarı küreseldir. Filariler ülgerli ve zarsı kenarlıdır. Kapçık gagalıdır. Sorguç sarımsıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Orman açıklıkları, tarlalar ve deniz kenarında görülür. İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Şubat ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca aslan dişi anlamına gelir. Cinsin çoğu üyesinin yaprak kenarları dişlidir. Cinsin Türkçe adı olan aslandişi bilimsel adının tercüme edilmesi ile oluşturulmuş gözükmektedir. Beri taraftan aslandişi geleneksel olarak Taraxacum cinsi için kullanılır; dent de lion ve dandelion gibi. Tür adı Latince yumrulu anlamına gelir. Türün toprak altında yumru barındırmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Dens leonis asphodeli bulbulis”tir.
Türkçe adları
Dilimizde yumrulu aslandişi adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları













© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın