Tanımı
10 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde yükselici, 6 ila 15 cm uzunluğunda, basit, tüysüz ya da kabaca kıllıdır. Yaprak ayası ters mızraksı ila dikdörtgensi, 2 ila 15 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 2,5 cm genişliğinde, kenarları düz, dişli ya da derince lobludur. Çiçek başı tektir. İnvolukrum çan biçiminde, 6 ila 13 mm uzunluğunda ve 4 ila 9 mm genişliğindedir. Filari 16 ila 20 arası sayıda, darca mızraksı ve 6 ila 8 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayır, tarla ve çalılıklarda görülür. Dilovası ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Ekim ve kasım ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde geç aslandişi adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca aslan dişi anlamına gelir. Cinsin çoğu üyesinin yaprak kenarları dişlidir. Cinsin Türkçe adı olan aslandişi bilimsel adının tercüme edilmesi ile oluşturulmuş gözükmektedir. Beri taraftan aslandişi geleneksel olarak Taraxacum cinsi için kullanılır; dent de lion ve dandelion gibi. Tür adı Latince taşta yaşar anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Dens leonis foliis hirsutis & alpestris, saxatilis”tir.
Fotoğrafları




Görüşünüzü Yazın