Leontodon biscutellifolius (Aslan dişi)

derleyen:

Özet

Leontodon biscutellifolius (Aslan dişi) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Leontodon

Aslandişi

Tanımı

Leontodon biscutellifolius (Aslan dişi) genellikle 9 ila 50 cm büyüyebilen bir bitkidir. Kazık köklüdür. Tüy örtüsü kaba, 2 ila 4 arası çatallı tüylüdür. Gövde basit ya da seyrekçe dallı ve yapraksıdır. Çiçek başları altında şişkin değildir. Yapraklar 5 ila 18 cm uzunluğunda ve 1 ila 1,7 cm genişliğinde, anahat üzerinde ters mızraksı, tepede sivri ve tabana doğru sivrilme eğiliminde, dişli ila teleksi loblu ve kıllıdır. İnvolukrum yarı küresel, 10 ila 20 mm uzunluğunda, filariler çok sıralı, şeritsi sivri ila sipsivri, düzenli olarak kiremit dizilişli, dıştakiler kirpikli ve sırt bölümünde tüysüz havlı ya da yoğun tüylüdür. Kapçık gagalıdır. Sorguç kirli beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde aslandişi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aslan dişi anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin çoğu üyesinin yaprak kenarlarının dişli olmasına dikkat çekmektedir. Cinsin Türkçe adı olan aslandişi bilimsel adının tercüme edilmesi ile oluşturulmuş gözükmektedir. Beri taraftan aslandişi geleneksel olarak Taraxacum cinsi için kullanılır; dent de lion ve dandelion gibi. Tür adı Latince Biscutella yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarının Biscutella (Çitçitotu) yapraklarını andırmasına işaret eder.

Fotoğrafları