Tanımı
1 metre büyüyebilir. Yapraklar 1 ila 4 cm uzunluğunda, grimsi ve yünlüdür. Üst yapraklar mızraksı, eliptik ila darca eliptik, 1,5 ila 4 cm uzunluğunda ve 1 ila 5 mm genişliğindedir. Çiçekler pembe ya da mor renklidir. Tepede çiçek taşımayan lavanta moru renginde bırahte bulunur. Tohumlar temmuz ve eylül ayları arasında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, park ve bahçelerde görülür. Gölcük ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adları
Dilimizde karabaş otu, gargan, keşiş otu, yalancı lavanta ve karababa adları ile bilinmektedir.
Bilgi
Sabun yapımında ve parfümeride kullanılır. Böcek kovucudur.
Etimoloji
Cins adı Latince yıkama anlamına gelir. Cinsin banyo esanslarında kullanılmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Stoechades anlamına gelir. Bölge antikçağda bu bitkileri üretmesi ile meşhurdu. Hem Dioscorides hem de Galen bitkinin genellikle bu bölgede yetiştiğini kaydeder. İkili adlandırma öncesi adı “Stoechas cauliculis non foliatis”tir.
Tıp
Çiçek başakları baş ağrısı, sinirlilik, ateşli soğuk algınlığı, mide bulantısı, yaralar, romatizmal ağrı ve böcek kovucu olarak kullanılmaktadır. Çiçekler ve bunlardan elde edilen yağ, astım tedavisinde kullanılır, antiseptik, spazm çözücü, sindirici ve balgam söktürücüdür. Bulantıyı hafifletmek için dahili olarak kullanılır.
Fotoğrafları






© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın