Lavandula × intermedia (Lavandin)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Lavandula × intermedia (Lavandin) genelde park ve bahçelere dikilen ve bahar sonu ile yaz başında çiçek açan bir çalıdır.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Lamiaceae

Ballıbabagiller

Lavandula

Lavanta

Tanımı

Lavandula × intermedia (Lavandin) 1 metre boylanan ve 1 metre genişleyen, hayli aromatik bir çalıdır. Yapraklar 2 ila 6 cm uzunluğunda ve 4 ila 6 mm genişliğindedir. Çiçekler pembemsi mor (lavanta rengi) renklidir.

Gözlem bilgileri

Lavandula angustifolia × Lavandula latifolia türlerinin melezi olan bitki doğal olarak Fransa ve İspanya’da yayılış gösterir. [Harita, Alt türler] Mezarlıklar, park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde lavandin adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yıkama anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin banyo esanslarında kullanılmasına işaret etmektedir. Tür adı Latince ortada anlamına gelir ve açık bir şekilde türün iki farklı taksonun melezi olmasına dikkat çekmektedir.

Gıda

Yaprak, taç yaprak ve çiçekli saplar çiğ olarak tüketilmektedir. Salata ve çorbalara çeşni olarak katılmaktadır. Taze ya da kuru yapraklarından çay yapılmıştır. Taze çiçekler dondurularak reçel ve dondurmalara eklenmiştir. Diğer yandan çiçeklerinden elde edilen yağ gıda aroması olarak kullanılmıştır.

Tıp

Çiçeklerinden elde edilen yağ ağız kokusu giderici, antiseptik, spazm çözücü, gaz giderici, safra söktürücü, idrar söktürücü, rahatlatıcı, uyarıcı ve toniktir. Etkili bir canlandırıcıdır. Baş ağrısını gidermek için şakaklara uygulanır. Güneş yanığı, yanık, haşlanma, ısırıklar ve çatlaklara sürülmüştür.

Bilgi

Taç yaprak ve yağından sabun elde edilmektedir. Bunun yanında yağ parfüm yapımında kullanılmaktadır. Bitki ayrıca fare ve böcek kovucudur.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir