Lavandula angustifolia (Lavanta)

derleyen:

Tanımı

2 metre uzayabilir. Güçlü kokulu ve aromatik bir bitkidir. Yapraklar 2 ila 6 cm uzunluğunda ve 4 ila 6 mm genişliğindedir. Çiçekler pembemsi mor (lavanta rengi) renklidir, üstlerinde 2 ila 8 cm uzunluğunda sivri uçlar görülür. Yapraksız gövdeler 30 cm uzayabilir. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Güneşli bölgeleri tercih eder. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumlar 15 derecede 1 ila 3 ay arasında çimlenir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita] Yol kenarı, park ve bahçelerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde lavanta çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yıkama anlamına gelir. Cinsin banyo esanslarında kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince dar yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis lanceolato linearibus” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Yaprak, taç yaprak ve çiçekli saplar çiğ olarak tüketilebilir. Salata ve çorbalara çeşni olarak katılabilir. Lavanta yağı elde edilir. Bitki çayı olarak tüketilir.

Tıp

Sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir. Yara ve yanıkları iyileştirmek için deriye doğrudan uygulanabilen bir antiseptiktir. Elde edilen yağ spazm çözücü, aromatik, gaz giderici, safra söktürücü, idrar söktürücü, sinirleri yatıştırıcı, yatıştırıcı, uyarıcı, mide ağrısı giderici ve toniktir. Çok etkili bir onarıcıdır. Baş ağrısına iyi gelir. Banyo suyuna eklenebilir. Yılan zehirlerine karşı güçlü bir panzehirdir.

Bilgi

Taç yaprak ve yağından sabun elde edilir. Yağ parfüm yapımında kullanılır. Bitki fare ve böcek kovucudur.

Fotoğrafları