Site icon Kocaeli Bitkileri

Lathyrus venetus (Ebem burçağı)

Lathyrus venetus

Lathyrus venetus: 06/05/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 ila 40 cm büyüyebilir. Rizomlar ince ve yatay uzanırlar. Gövde tektir ancak nadiren 2 ya da 3 adet gövde görülebilir. Kulakçık 6 ila 10 mm uzunluğunda ve 2 ila 6 mm genişliğinde, saptan daha kısa, yumurtamsı mızraksı ve ok başlıdır. Kulakçık genişçe yumurtamsı sipsivri ila dairesel sipsivridir. Bırahte görülmez. Çiçek kurulu 10 ila 30 arası sayıda çiçek bulundurur. Meyve salgılı noktalıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, çalılıklar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. 400 ila 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ebem burçağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok tutkulu anlamına gelir. İlk defa Theophrastus tarafından kullanılmıştır ve cinse bağlı bazı türlerin afrodizyak oldukların yönündeki inanışa işaret eder. Cinsin Türkçe adı mürdümük Farsça kökenlidir ve olasılıkla mercimek için kullanılmıştır. Bu kelime ayrıca Farsçada gözbebeği anlamına gelir, mercimek tohumları ile gözbebeği arasında yüzeysel bir benzerlik mevcuttur. Tür adı Latince Venedik, İtalya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version