Lathyrus undulatus (İstanbul nazendesi)

derleyen:

Lathyrus undulatus

Tanımı

Lathyrus undulatus (İstanbul nazendesi) genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde kanatlı, yivli, yükselici ya da sülükler vasıtasıyla sarılıcıdır. Kulakçık ok başlı ve sap kanatlıdır. Yaprakların ucunda dallanmış sülükler olur. Yapraklar kenarları hafifçe dalgalı olup 1 çift yaprakçık barındırır, bunlar mızraksı sipsivri, 5 ila 12 cm uzunluğunda, 6 ila 20 m genişliğinde ve 1 ila 5 arası damarlıdır. Çiçek sapı hafifçe açısal ve uzundur. Çiçek durumu 3 ila 7 arası çiçekten oluşan salkım halinde ve sapı çanaktan uzundur. Çiçekler 1 ya da 2 cm uzunluğunda ve pembe renklidir. Çanak çan biçimindedir. Meyve dikdörtgensi şeritsi, yanal sıkıştırılmış, 6 ila 7 cm uzunluğunda ve 1 cm genişliğinde olup tohumlar koyu renklidir.

Mürdümük ile ilgili bilgi → Lathyrus || Baklagiller ile ilgili bilgi → Fabaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. Orman açıklıkları, çalılıklar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok tutkulu anlamına gelir. İlk defa Theophrastus tarafından kullanılmıştır ve cinse bağlı bazı türlerin afrodizyak oldukların yönündeki inanışa işaret eder. Cinsin Türkçe adı mürdümük Farsça kökenlidir ve olasılıkla mercimek için kullanılmıştır. Bu kelime ayrıca Farsçada gözbebeği anlamına gelir. Mercimek tohumları ile gözbebeği arasında yüzeysel bir benzerlik mevcuttur. Epitet Latince dalgalı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarının kenarına işaret eder.


Lathyrus undulatus
Lathyrus undulatus
Lathyrus undulatus
İstanbul nazendesi
İstanbul nazendesi
İstanbul nazendesi

İstanbul nazendesi…

Lathyrus undulatus, genelde orman sınırlarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan endemik bir bitkidir.

Dilimizde istanbul nazendesi ve ladir adları ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.