Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Mürdümük › Çalı mürdümüğü
25 ila 45 cm büyüyebilir. Yoğun tüylüdür. Gövde köşeli, dallı, yükselici ya da diktir. Yapraklar kısaca kılçıklı, yaprakçıklar tek çift halinde, mızraksı, 15 ila 47 mm uzunluğunda ve 3 ila 12 mm genişliğinde, paralel damarlı, kulakçık mızraksı sipsivri, yapraklardan daha dar, eşit olmayan biçimde ok başlıdır. Çiçek sapı yoğun 3 ila 7 çiçekli, yapraklardan daha uzundur. Çanak 10 ila 14 mm uzunluğundadır. Taç lavanta mavisi renginde, 17 ila 19 mm uzunluğundadır. Meyve genişçe şeritsi, 35 mm uzunluğunda ve 5 mm genişliğinde, yoğun tüylüdür.
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Kayalık yamaçlar, orman açıklıkları ve çalılıklarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenmiştir.
Dilimizde Çalı mürdümüğü adı ile bilinmektedir.
Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
1200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca çok tutkulu anlamına gelir. İlk defa Theophrastus tarafından kullanılmıştır ve cinse bağlı bazı türlerin afrodizyak oldukların yönündeki inanışa işaret eder. Cinsin Türkçe adı mürdümük Farsça kökenlidir ve olasılıkla mercimek için kullanılmıştır. Bu kelime ayrıca Farsçada gözbebeği anlamına gelir, mercimek tohumları ile gözbebeği arasında yüzeysel bir benzerlik mevcuttur. Tür 1888 – 1982 yılları arasında yaşamış Leh bitki bilimci Hanna Czeczott’a adanmıştır. Türkiye florası üzerine çalışmalar yapmıştır.
Doğan, Hüseyin (2022). Lathyrus czeczottianus (Çalı mürdümüğü) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/lathyrus-czeczottianus/ Erişim tarihi: 6 February 2023