Site icon Kocaeli Bitkileri

Lathyrus clymenum (Fafulyas)

Lathyrus clymenum

Lathyrus clymenum: 21/05/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Sürünücü, tüysüz ve 30 ila 80 cm uzunluğundadır. Gövde genişçe kanatlıdır. Alt yapraklar düz, dikdörtgensi mızraksı, çoğunluklar mukronattır. Orta ve üst yapraklar kanatlıdır. Yaprakçıklar 2 ila 4 arası çift halinde, şeritsi dikdörtgensi ila şeritsidir. Çiçek sapı 1 ila 4 arası çiçeklidir ve yapraklarla aynı uzunluktadır. Çanak dişleri eşit değildir. Bayrakçık kırmızı mor, kanatçıklar leylak, nadiren beyaz ya da pembe renklidir. Meyve şeritsi dikdörtgensi ve 5 ila 6 arası tohumludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, sulak alanların civarı ve çalılıklarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde fafulyas adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok tutkulu anlamına gelir. İlk defa Theophrastus tarafından kullanılmıştır ve cinse bağlı bazı türlerin afrodizyak oldukların yönündeki inanışa işaret eder. Cinsin Türkçe adı mürdümük Farsça kökenlidir ve olasılıkla mercimek için kullanılmıştır. Bu kelime ayrıca Farsçada gözbebeği anlamına gelir, mercimek tohumları ile gözbebeği arasında yüzeysel bir benzerlik mevcuttur. Tür adının etimolojisi açık değildir. Arcadia kralı Clymenus’tan (κλύμενος) adını alması mümkündür. Kralın kızı Harpalyce da başka bir baklagiller cinsi olan Harpalyce cinsine adını vermiştir. Plinius, bitkinin adının kral Clymenus’tan geldiğini yazmıştır. Ancak bitki ile Clymenus arasındaki bağlantı hakkında herhangi bir detay mevcut değildir. İkili adlandırma öncesi adı “Clymenum hispanicum, flore vario, siliqua plana”dır. Orman hanımelisi (Lonicera periclymenum) adını kraldan alan bir başka bitki türüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version