Site icon Kocaeli Bitkileri

Lathyrus aureus (Koru mürdümüğü)

Lathyrus aureus

Lathyrus aureus: 28/05/2019; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

50 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde sağlam, dik ve seyrek tüylüdür. Yapraklar teleksi, kılçıklı; yaprakçıklar 3 ila 5 çift halinde, yumurtamsı, tepede sivri ila sipsivri, 50 ila 100 mm uzunluğunda ve 18 ila 50 mm genişliğinde, teleksi damarlı, alt tarafta kahverengimsi salgılı lekeli, kulakçık yumurtamsı ila mızraksı, ok başlı, alt yapraklar gövdeden daha geniştir. Çiçek sapı yaprakların yarısı uzunluğunda ya da onlar kadar uzundur ve salkım 12 ila 25 çiçek taşır. Çiçekler zencefil turuncu renkli, 16 ila 20 mm uzunluğundadır. Çanak 8 ila 12 mm uzunluğunda, kamburumsu, tüylü ya da neredeyse tüysüz, dişlerin uzunluğu düzensizdir. Meyve şeritsi, 50 ila 70 mm uzunluğunda ve 7 ila 8 mm genişliğinde, erken dönemde salgılı lekelidir. Tohumlar 6 ila 12 arasında olur ve pürüzsüzdürler.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Alpin çayırlar, orman açıklıkları ve çalılıklarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde koru mürdümüğü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok tutkulu anlamına gelir. İlk defa Theophrastus tarafından kullanılmıştır ve cinse bağlı bazı türlerin afrodizyak oldukların yönündeki inanışa işaret eder. Cinsin Türkçe adı mürdümük Farsça kökenlidir ve olasılıkla mercimek için kullanılmıştır. Bu kelime ayrıca Farsçada gözbebeği anlamına gelir, mercimek tohumları ile gözbebeği arasında yüzeysel bir benzerlik mevcuttur. Tür adı Latince altın anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version