Site icon Kocaeli Bitkileri

Lathyrus aphaca (Yabani mürdümük)

Lathyrus aphaca

Lathyrus aphaca: 25/05/2021; Yalakdere; 190 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Lathyrus aphaca var. biflorus tanımına uyuyor ancak bu taksonu onaylayan bir veritabanı göremedim, sadece Flora of Turkey’de var. 5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde kanatlı değildir Orta kulakçık genişçe yumurtamsı ve 5 ila 30 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 1 ila 2 arası çiçek bulundurur. Çiçekler 1 cm genişliğindedir. Çanak 3 ila 9 mm uzunluğundadır. Taç parlak ya da soluk sarın renklidir. Çiçekler erseliktir. Meyve şeritsi dikdörtgensi ve 18 ila 35 mm uzunluğundadır. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Gölgeden hoşlanmaz. Yapraklar sülüğe, kulakçıklar ise yaprağa evrilir. Tohumlar ekilmeden önce yirmi dört saat ılık suda bekletilmelidir. Bunlar bahar aylarında sera benzeri alanlara ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, orman açıklıkları ve kayalık yamaçlarda görülür. Kartepe ve Karamürsel ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sarı burçak ve yabani mürdümük adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok tutkulu anlamına gelir. İlk defa Theophrastus tarafından kullanılmıştır ve cinse bağlı bazı türlerin afrodizyak oldukların yönündeki inanışa işaret eder. Cinsin Türkçe adı mürdümük Farsça kökenlidir ve olasılıkla mercimek için kullanılmıştır. Bu kelime ayrıca Farsçada gözbebeği anlamına gelir, mercimek tohumları ile gözbebeği arasında yüzeysel bir benzerlik mevcuttur. Tür adı Antik Yunanca mercimek anlamına gelir. Türün tohum yapısına işaret eder.

Gıda

Az miktarda tüketilmesi güvenli ve besleyicidir. Tohumlar olgunlaşmadan önce tüketilmelidir.

Tıp

Olgun tohumları uyuşturucudur. Çiçekleri iltihap gidericidir.

Dikkat

Bilgi

Topraktaki azot seviyesini düzenler.

Fotoğrafları

Exit mobile version