Site icon Kocaeli Bitkileri

Lathraea squamaria (Gizliot)

Lathraea squamaria

Lathraea squamaria: 29/04/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 cm büyüyebilir. Gövde dalsızdır. 4 adet ercik görülür. Çanak dört lobludur. Yapraklar almaşlı dizilişli ve sapsızdır. Ağaç köklerinde görülen parazit bir bitkidir. Çatallı beyazımsı bir yeraltı gövdesinden oluşur. Bu gövde kalın, etli ve renksiz yapraklara sahiptir. Yapraklar yüzeyin altında oldukları için eğik biçimdedir. Yüzeyde görülen tek bölüm, kısa çiçekler taşıyan sürgünlerdir. Bunlar iki dudaklı ve donuk mor renklidir. Pullar su salgılayarak bitki çevresindeki zemini yumuşatır. Bitki hayatının büyük bölümünü toprak altında geçirir ve tam bir parazittir. Bitki bazı durumlarda toprağın üzerine çıkmaksızın çiçek açıp tohum üretebilir.

Gözlem bilgileri

Platanus (çınar), Corylus (fındık), Picea (ladin), Rhododendron (orman gülü)Ostrya (firek), Alnus (kızılağaç) gibi fanerofitlerin köklerinde parazit olarak görülür. Kartepe ve Gölcük ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir. Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum]

Türkçe adları

Dilimizde gizli ot adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca gizli anlamına gelir. Yaşam döngüsünün çok büyük bir bölümünü yer altında geçirmesine atıftır. Tür adı Latince pullu anlamına gelir. Türün pul benzeri yapraklarına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version