Lathraea (Gizliot)

Lathraea (Gizliot) hakkında genel bilgiler.

Özet

Lathraea (Gizliot) Asya ve Avrupa’nın ılıman bölgelerine özgü olup diğer bitkilerin köklerinden beslenen bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Orobanchaceae

Canavarotugiller

Tanımı

Lathraea (Gizliot) çok yıllık etli ve parazit otlardan oluşan bir cinstir. Rizomları dallıdır. Gövdeler dik ve dalsız ya da tabandan dallıdır. Yapraklar pul benzeridir. Çiçek durumu salkım ya da başak halinde, bırahte tek adet ve ikincil bırahte mevcut değildir. Çiçek sapı çok kısa ya da neredeyse hiç yoktur. Çanak çan biçiminde ve dört lobludur. Taç iki dudaklıdır. Ercikler dört adet, hafifçe aşkın, başçıklar iki hücreli ve ikisi de verimlidir. Yumurtalık tek bölümlü, tabanı genellikle nektar bezeli ve çevresel pilasentalanma iki adettir. Boyuncuk ince ve tepecik tablamsıdır. Kapsül iki valf tarafından açılmaktadır. Tohumlar neredeyse küresel ve kapsül başına iki ya da çok sayıdadır. Cins Avrasya’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca gizli anlamına gelir. Yaşam döngüsünün çok büyük bir bölümünü yer altında geçirmesine atıftır.

Kocaeli’ndeki türler

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.