Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Asterales (Papatya takımı)
Aile
Asteraceae (Papatyagiller)
Cins
Lapsana (Şebrek)
Tür
Lapsana communis subsp. intermedia (Şebrek)
Anahtar kelimeler
Tanımı
1 ila 1,2 metre büyüyebilir. Gövde diktir. Gövdede tüylü dallar görülür, özsuyu sütlü değildir. Yapraklar almaşlı ve sarmal biçimde dizilir ve kenarları tırtıklıdır. Sekiz ila on beş arası soluk sarı rengi dilsi çiçekçik görülür ve uçları beş dişlidir. Tohumlar ağustos ve ekim arasında olgunlaşır. Kapçık sarımsı kahverengidir. Bin tohum üretebilirler. Tohumlar hindiba türlerinde olduğu gibi rüzgarda dağılmalarını sağlayacak sorguçlara sahip değildir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Çiçekler erseliktir. Gövde genellikle tek, genellikle 30 cm’den daha uzun, genellikle sadece orta bölümün üzerinde dallanmış, çiçek kurulu sapı uzun, alt ve orta gövde yaprakları genellikle lirsi az teleksi, üst yapraklar dar ve düz kenarlı, involukrum yeşilimsidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Gıda
Genç yapraklar salatada kullanılabilir ya da ıspanak gibi pişirilebilir. Acı ve turpa benzeyen bir tadı vardır.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca temizleyen anlamına gelir. Cinsin tıbbi özelliklerine işaret eder. Tür adı Latince yaygın anlamına gelir. Türün yayılış alanının genişliğine işaret eder. Alttür adı ise Latince ortada anlamına gelir. Epitet genellikle bir türün başka iki tür arasında geçiş özellikleri taşıdığında kullanılır En ayırt edici özelliği alt yapraklarında meme ucuna benzeyen loblardır. Meme otu adı adı kapalı çiçek tomurcuklarının memeye benzetilmesine atıftır. Tür ayrıca emziren annelerin meme uçlarındaki tahrişi giderir ve benzerler benzerleri tedavi eder (İşaret Doktrini) kapsamında değerlendirilir.
Türkçe adları
Dilimizde şebrek ve meme otu adları ile bilinmektedir.
Tıp
Sakinleştiricidir ve antiseptik özelliği vardır. Ağrı dindiricidir. Cilt çatlaklarına iyi gelir.
Fotoğrafları







© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın