
Çalıminesi
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Süs bitkisi, Neofit bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Ballıbaba takımı › Mineçiçeğigiller › Çalıminesi › Çalı minesi
Dağılımı
Doğal olarak Amerika kıtasında yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir.
Genel bilgiler
2 metre büyüyebilir. Çiçekler boru şeklinde, dört taç yapraklı ve gövdelerin ucunda terminal küme halindedir. Çiçekler birçok farklı renge sahip olabilir. Renk değişikliği, iklim, bitkinin yaşı gibi sebeplere bağlı olabilir. Çiçekler karışık meyve kokuludur. Tozlaşmadan sonra çiçeklerin rengi değişir. Yapraklar genişçe yumurtamsı ve karşılıklı dizilidir. Ezildiklerinde güçlü bir koku yayarlar.
Gözlem
Bahçe, tahrip edilmiş arazilerde ve yol kenarında görülür. İl geneline yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Çalı minesi.
Çiçek zamanı
Temmuz-Ekim ayları.
Yükseklik
0-1000 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “Viburnum lantana” anlamına gelmektedir. Kartopu olarak bilinen bitki ile cinsin arasındaki meyve benzerliğe işaret eder. Tür adı Antik Yunanca “kemerli” anlamına gelir. Türün dal yapısına işaret eder.
Mutfak
Yapraklarında çay yapılır. Olgun meyveler tüketilebilir.
Geleneksel tıp
Yağı antiseptiktir. Kökü ateş düşürücüdür. Kaynatılarak grip, öksürük, kabakulak, sürekli yüksek ateş, sıtma, astım, diş ağrısı, baş ağrısı, yangı, bel soğukluğu tedavisinde kullanılır. Çiçekler kan dindiricidir. Akciğer tüberkülozu tedavisinde kurutulmuş çiçeklerin kaynatılarak kullanılır. Yapraklar iltihap giderici, terletici, ateş düşürücü, uyarıcı, tonik ve yara iyileştiricidir. Yapraklar demlenerek ateş, kabızlık, tüberküloz, nezle ve bronşit tedavisinde kullanılır. Dermatit, egzama, kaşıntı, kızamık ve suçiçeği döküntülerini tedavi etmek haricen uygulanır.
Dikkat
Evcil hayvanlar için zehirlidir. Etrafındaki bitkilerin gelişmesini engeller. Olgun olmayan meyveler tüketildiğinde solunum sistemini felç eder.
Biliyor musunuz?
Agresif kök sistemi sayesinde erozyon kontrolünde kullanılır.
Fotoğrafları







Literatür
Species Plantarum 2: 627. 1753. L.