Lantana camara (Çalı minesi)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Lantana camara (Çalı minesi) dayanıklı olması nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen ve bazı bölgelerde işgalci haline gelen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Verbenaceae

Mineçiçeğigiller

Lantana

Çalıminesi

Tanımı

Lantana camara (Çalı minesi) genellikle 0,4 ila 3 metre büyüyebilen bir çalıdır. Gövde ve dallar dört köşeli, dikensiz ya da hafifçe kıvrık dikenlidir. Yapraklar genişçe yumurtamsı ve karşılıklı dizilişli olup ezildiklerinde güçlü bir koku yayarlar. Çiçekler boru şeklinde, dört taç yapraklı ve gövdelerin ucunda terminal küme halindedir. Çiçekler karışık meyve kokulu olup birçok farklı renge sahip olabilir. Renk değişikliği, iklim, bitkinin yaşı gibi sebeplere bağlı olabilir. Tozlaşmadan sonra çiçeklerin rengi değişir. Yumurtalık çıplaktır. Meyve mor ya da siyah renkli, küresel ve 3 ila 5 mm çapındadır. Bitki on iki binin üzerinde meyve üretebilmektedir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Amerika kıtasında yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Alt türlerSinonimlerHerbaryum] Bahçe, tahrip edilmiş arazilerde ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il geneline gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çalı minesi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını, meyvesinin benzerliği nedeniyle Viburnum lantana türünden almaktadır. Tür adı Antik Yunanca kemerli anlamına gelir. Türün dal yapısına işaret eder.

Gıda

Yapraklarında çay yapılmıştır. Olgun meyvelerin yenilebilir olduğuna dair raporlar vardır.

Tıp

Yağı antiseptiktir. Kökü ateş düşürücüdür. Kaynatılarak grip, öksürük, kabakulak, sürekli yüksek ateş, sıtma, astım, diş ağrısı, baş ağrısı, yangı, bel soğukluğu tedavisinde kullanılmıştır. Çiçekler kan dindiricidir. Akciğer tüberkülozu tedavisinde kurutulan çiçeklerin kaynatılarak kullanılmıştır. Bunun yanında yapraklar iltihap giderici, terletici, ateş düşürücü, uyarıcı, tonik ve yara iyileştiricidir. Yapraklar demlenerek ateş, kabızlık, tüberküloz, nezle ve bronşit tedavisinde kullanılır. Ayrıca dermatit, egzama, kaşıntı, kızamık ve suçiçeği döküntülerini tedavi etmek haricen uygulanır.

Dikkat

Bilgi

Agresif kök sistemi sayesinde erozyon kontrolünde kullanılmıştır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir