Lampranthus (Şebnemçiçeği)

Özet

Lampranthus (Şebnemçiçeği) yer örtücü karakteri ve çok sayıda çiçek açması nedeniyle yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Aizoaceae

Makasotugiller

Tanımı

Lampranthus (Şebnemçiçeği) sürünücü ila dik ve çok yıllık sukulent bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde ve dallar sıkıştırılmış ya da kanatlıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, sapsız, üç köşeli ila silindirik, kenarları düz ya da minik dişli, uzun, pürüzsüz ya da sivilceli, uzatılmış ve etlidir. Çiçekler terminal ya da koltuklarda talkım halinde ya da zaman zaman tek başına, saplı ve genellikle yaprak benzeri bırahtelidir. Çanak yaprak etli ve beş adet olup uzunlukları aynı değildir. 2 çanak yaprak üçgensi ve sipsivri uçlu iken kalan 3 çanak yaprak küçük ve genişlenmiş zarsı kenarlıdır. Taç yaprak çok sayıda, beyaz, sarı, turuncu ya da mor renkli ve 2 ya da 3 sıra halindedir.

Ercik çok sayıdadır. Tepecik 4 ila 7 adet ve küçüktür. Yumurtalık alt durumludur. Kapsül genelde 5 bölümlüdür. Tohum ters yumurtamsı, zayıfça kanatlı ve buruşuktur. Çoğunlukla kurak bölgelerde ya da taşlık alanlarda görülürler. Kuraklığa oldukça dayanıklıdırlar. Cinsin büyük bölümü Güney Afrika’da endemiktir ancak günümüzde süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca parlak çiçek anlamına gelir. Çiçeklerin güneş altında parlamasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Lampranthus spectabilis

Lampranthus spectabilis

Sürünücü damatmendili