Lampranthus (Şebnemçiçeği)

Lampranthus (Şebnemçiçeği) hakkında genel bilgiler.

Özet

Lampranthus (Şebnemçiçeği) yer örtücü karakteri ve çok sayıda çiçek açması nedeniyle yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Aizoaceae

Makasotugiller

Tanımı

Lampranthus (Şebnemçiçeği) sürünücü ila dik ve çok yıllık sukulent bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde ve dallar sıkıştırılmış ya da kanatlıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, sapsız, üç köşeli ila silindirik, kenarları düz ya da minik dişli, uzun, pürüzsüz ya da sivilceli, uzatılmış ve etlidir. Çiçekler terminal ya da koltuklarda talkım halinde ya da zaman zaman tek başına, saplı ve genellikle yaprak benzeri bırahtelidir. Çanak yaprak etli ve beş adet olup uzunlukları aynı değildir. 2 çanak yaprak üçgensi ve sipsivri uçlu iken kalan 3 çanak yaprak küçük ve genişlenmiş zarsı kenarlıdır. Taç yaprak çok sayıda, beyaz, sarı, turuncu ya da mor renkli ve 2 ya da 3 sıra halindedir.

Ercik çok sayıdadır. Tepecik 4 ila 7 adet ve küçüktür. Yumurtalık alt durumludur. Kapsül genelde 5 bölümlüdür. Tohum ters yumurtamsı, zayıfça kanatlı ve buruşuktur. Çoğunlukla kurak bölgelerde ya da taşlık alanlarda görülürler. Kuraklığa oldukça dayanıklıdırlar. Cinsin büyük bölümü Güney Afrika’da endemiktir ancak günümüzde süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca parlak çiçek anlamına gelir. Çiçeklerin güneş altında parlamasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Lampranthus spectabilis

Lampranthus spectabilis

Sürünücü damatmendili

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.